Nature or Nurture? Geef je talent een goede opvoeding


Weleens gehoord van de tienduizend-uur regel? Deze zegt dat tienduizend uur training in principe voldoende is voor wie dan ook om een expert te worden op een bepaald gebied. Deze stelling is vooral populair geworden door het boek “Uitblinkers” van Malcolm Gladwell, die zijn ideeën baseerde op het onderzoek van Anders Ericsson.

In feite wordt gesteld dat iedereen wereldklasseniveau kan bereiken op welk gebied dan ook, van schaakgrootmeester tot topgolfer en van geniale natuurkundige tot Olympische finalist op de 100 m sprint. Echter, ook al is dit idee zeer aantrekkelijk en inspirerend, het is in werkelijkheid misleidend en contraproductief.

Misleidend, omdat er meer dan genoeg wetenschappelijk bewijs is dat aangeboren talent, oftewel je genetische code, een belangrijke rol speelt. Je kunt natuurlijk wel trainen om een betere sprinter te worden, maar wanneer je van nature geen pure snelheid hebt, dan kun je die ook niet op latere leeftijd nog ontwikkelen. Kortom, pure snelheid is niet te trainen. Ook een eigenschap als lichaamslengte, van cruciaal belang wil je een kans maken om in de NBA te spelen, is uiteraard niet te trainen.

Contraproductief, omdat de tienduizend-uur regel ertoe kan leiden dat kinderen op te jonge leeftijd gedwongen worden – bijvoorbeeld door fanatieke ouders – te specialiseren in een bepaalde sport of andere discipline (e.g. pianospelen), met blessures en/of psychologische problemen tot gevolg.

Er bestaan meerdere standpunten in het nature-nurture (aanleg-opvoeding) debat die variëren tussen 2 extremen:

  1. Alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld het genetisch materiaal.
  2. Alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, met name door de leefomgeving.

De tienduizend-uur regel gaat uit van extreem nr. 2 en laat weinig ruimte voor de belangrijke rol die onze genetische code speelt bij de totstandkoming van onze eigenschappen.

Combinatie van nature en nurture

In het boek “Grit” van Angela Duckworth wordt een model voorgesteld waarin beide extremen worden gecombineerd:

Talent x Inzet = Bekwaamheid

Bekwaamheid x Inzet = Prestatie

Zowel nature (talent, aanleg) als nurture (opvoeding, training, inzet) zijn dus belangrijk. Met andere woorden, hoe goed je ergens in kunt worden en hoe hoog je prestaties kunnen reiken zijn een functie van natuurlijke aanleg en omgevingsfactoren zoals opvoeding en trainingsarbeid.

Het mooie van dit model is dat je, afhankelijk van de eigenschap, verschillende gewichten kunt toewijzen aan de variabelen. Het is niet ondenkbaar dat een eigenschap als sprintsnelheid voor 70% afhankelijk is van aangeboren talent en 30% trainingsarbeid, terwijl dit voor schaken misschien wel vice versa is.

In dit model zijn zowel inzet als talent altijd van belang. Dafne Schippers zou nooit wereldkampioene sprint zijn geworden op de 200 m zonder training, ook al is het praktisch uitgesloten dat zij niet de juiste genen voor een topsprintster bezit (zoals de juiste ACTN3-variant). Zelfs in disciplines waar goede genen vereist zijn om de top te kunnen halen, zijn inzet en training vaak de factoren die de winnaars onderscheiden van de verliezers (nota bene, ook trainbaarheid, doorzettingsvermogen en andere cognitieve eigenschappen bevatten een genetische component). Ook goed om te beseffen is dat, ook al heb je vaak wel de juiste genen nodig om de wereldtop te bereiken, je met voldoende inzet vaak al behoorlijk goed kunt worden in de meeste dingen. We kunnen niet allemaal wereldkampioen sprint worden, maar wanneer het je passie is om op dat gebied het uiterste uit jezelf te halen, go for it!

Nurture your nature

Een ander aansprekende manier om naar de relatie tussen talent (genen) en training te kijken is die beschreven door David Epstein in zijn fascinerende boek The Sports Gene. Je kunt genen bekijken als de hardware op een computer en omgevingsfactoren als opvoeding en training als de software. Waar de fysieke hardware alleen waardeloos is zonder software – een computer met een snelle processor, maar zonder programma’s – beïnvloedt de hardware wel degelijk hoe goed de computer maximaal kan worden wanneer de software eenmaal is geïnstalleerd (en hoeveel software er kan worden geïnstalleerd en met welke snelheid dat gebeurt). Op een soortgelijke manier bepalen aangeboren eigenschappen (zoals explosieve spierkracht) wie de betere computer heeft wanneer de sport-specifieke software (via training) is gedownload en geïnstalleerd.

Conclusie, zowel aangeboren talent als opvoeding zijn belangrijk. Het is dus niet nature or nurture, maar nurture your nature! 

Ontdek wat jij van je DNA kunt leren

Verbeter je gezondheid met kennis van je DNA.

Bestel nu je DNA-kit